JZU Dom zdravlja Tešanj obilježila Međunarodni dan sestrinstva

JZU Dom zdravlja Tešanj obilježila Međunarodni dan sestrinstva

Tokom proteklih 5 dana (09 – 13.maja), JZU Dom zdravlja Tešanj je implementirala set aktivnosti koje su organizovane u cilju adekvatnog obilježavanja jednog od najznačajnijh dana u zdravstvu 12. maja – Međunarodnog dana sestrinstva.

Naime, ustanova je organizovala niz edukativnih predavanja za medicinske sestre/tehničare u ambulantama porodične medicine Tešanj i Jelah); besplatno mjerenje šećera i masti u krvi; postavka info pultova u gradu; te je u saradnji sa Ljekarskom komorom ZE-DO kantona učestovala u organizaciji jednodnevnog izleta i druženja medicinskih radnika iz kantona. 

Različita edukativna predavanja su organizovana svaki radni dan, u terminu 13:30 – 15:00 sati, a medicinske sestre JZU Dom zdravlja  Tešanj su bili u svojstvu edukatorica: 

 

TEŠANJ:                                                                                                                 

09.05. 2016. godine – tema:”Pneumonija”, edukatorica: Senada Brka, dipl.medicinska sestra

10.05.2016.godine – tema:”Dijabetes”, edukatorica:Selma Joldić, dipl.medicinska sestra

11.05.2016. godine-tema:”Diskus hernija”, edukatorica: Vildana Smailbegović, dipl.fizioteraupeut 

12.05.2016.godine- tema:”Vakcinacija”, edukatorica: Željka Hundur, dipl.medicinska sestra

13.05. 2016.godine – tema:”Klimaterij”, edukatorica: Emina Sivić, dipl.medicinska sestra

 

JELAH:

09.05.2016.godine – tema:”Uloga patronažne sestre u timu”, edukatorice: Fahira Mević i Sadeta Smajić -patronažne medicinske sestre

10.05.2016.godine – tema:”Tretman anafilaktičnog šoka”, edukatorica: Fatima Kantić, porodična medicinska sestra

11.05.2016.godine- tema:”Karton porodične medicine”, edukatorica: Enesa Aličić, porodična medicinska sestra

12.05.2016.godine- tema:”Hepatitisi”, edukatorica: Milena Čamdžić, porodična medicinska sestra

13.05.2016.godine- tema:”Preventiva u stomatologiji”, edukatorica:Zehra Hodžić, stomatološka sestra, i tema:”Priprema pacijenata za vađenje krvi”, edukatorica: Fatima Kikić, dipl.medicinska sestra

 

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, direktor ustanove, prim. dr. Hidajet Mudrov i glavna sestra ustanove, Dževida Hadžikadunić su posjetili  ambulante porodične medicine  i Medicinsku školu Tešanj. 

Tom prilikom, direktor Mudrov je rekao:”Sestrinski poziv i angažman je dragocjen za svaku lokalnu zajednicu, bilo gdje u svijetu.On pokazuje i njeguje najpozitivnije i najmoralnije ljudske osobine i vrijednosti: susreljivost, suosjećajnost, predanost i požrtvovanost.  Bez njih ne bismo mogli zamisliti prevazilaženje nijedne prirodne katastrofe, rata ili epidemije.  Upravo zbog toga, naša ustanova je organizovala širok spektar aktivnosti, s ciljem promocije medicinskog kadra i jačanju međusobnog poštovanja i razvoja.”

O značaju sestrinstva, govorila je i glavna sestra Hadžikadunić, koja je istakla:”Medicinske sestre i tehničari moraju uvijek biti spremni za timski rad, proširivati svoja znanja, biti organizovani, humani, kooperativni i osobe na koje se pacijenti mogu osloniti. Svaki medicinski radnik treba to imati na umu i truditi se da pokaže najbolje od sebe, jer mu je zajednica pružila veliku odgovornost, koju ne smije iznevjeriti. “

 

Share: