Štićenici Centra za mentalno zdravlje posjetili Tuzlu

Štićenici Centra za mentalno zdravlje posjetili Tuzlu

Centar za mentalno zdravlje JZU Dom zdravlja Tešanj organizuje set aktivnosti kojim će se obilježiti 10. oktobar – Međunarodni dan mentalnog zdravlja.

Aktivnosti su započele u protekloj sedmici, a njihov osnovni cilj je socijalizacija i socijalna inkluzija osoba s mentalnim poteškoćama u razvoju. Socijalna inkluzija je važan proces, u kojem cjelokupno društvo treba nastojati  da se osobe  s mentalnim poteškoćama ne osjećaju odbačeno, povrijeđeno ili neprihvaćeno u društvu. 

Kroz svoj rad, uposlenici Centra za mentalno zdravlje i JZU Dom zdravlja Tešanj promovišu jednakost u društvu, toleranciju i razumijevanje, te nastoje olakšati i uljepšati svakodnevnicu svojih štićenika.

Vođeni tim ciljem, a u sklopu spomenutog seta aktivnosti, u petak, 23.09.2016.godine, organizovana je ekskurzija za sve štićenike Centra za mentalno zdravlje. Uz pomoć i podršku uposlenika, 16 štićenika je posjetilo tuzlanska obilježja i znamenitosti. 

Mnogima od njih, ovo je bila prva posjeta Tuzli, zahvaljujući  kojoj su naučili mnoge historijske činjenice, upoznali  grad i međusobno se družili. 

 

Share: