JZU Dom zdravlja Tešanj obilježio Svjetski dan HOPB-a

JZU Dom zdravlja Tešanj obilježio Svjetski dan HOPB-a

Povodom Svjetskog dana HOPB-a,16.11.2016.godine (srijeda), u sali JZU Dom zdravlja Tešanj, održano je predavanje pod nazivom “SPYRO u modernoj TH Astme I HOPB-a”.

Na predavanju su prisustovali svi doktori JZU Dom zdravlja Tešanj, a prezentatori teme su prim.dr. Hidajet Mudrov -spec.pneumoftiziolog i dr. Maida Mahmutbegović -direktor prodaje i marketinga “Amsal Pharmaceutical” doo Sarajevo. 

Glavni pokrovitelj predavanja je istaknuta farmaceutska kompanija “Amsal Pharmaceutical” doo Sarajevo, koja je upriličila prezentaciju svih svojih lijekova na esencijalnoj listi ZE-DO kantona, te predstavila novitete u farmaceutskoj industriji. 

U svom obraćanju direktor Mudrov se zahvalio farmaceutskoj kompaniji na posjeti i podršci, te je naglasio značaj pravovremene dijagnoze i liječenja HOPB-a (Hronične opstruktivne plućne bolesti): 

Ova bolest obuhvata nekoliko bolesti sa zajedničkim funkcionalnim poremećajem – otežanim protokom vazduha. Zahvata disajne puteve, tkivo i krvne sudove pluća, a primarno nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim agensima ili plinovima, što u konačnici dovodi do hroničnog morfo-funkcionalnog oštećenja pluća.

Trenutno je u svijetu oboljelo oko 600 miliona ljudi, a HOPB je trenutno najčešći uzrok smrti.  Više od 95% svih smrti od HOPB-a javlja se kod ljudi iznad 55. godine, a mnogo češće oboljevaju muškarci.

Od simptoma u početnoj fazi izdvajaju se:

  • Hronični kašalj (sa ili bez iskašljavanja)
  • Dispnea (pri fizičkom naporu)
  • Pojačano i brzo umaranje
  • Ponavljajuće pojave akutnog bronhitisa

Ciljevi liječenja hronične opstruktivne plućne bolesti su nestanak simptoma, sprečavanje progresije bolesti, poboljšanje kvalitete života, prevencija i liječenje komplikacija i egzacerbacija. Potrebno je bolest što ranije dijagnosticirati zbog primjene preventivnih mjera i pravilnog liječenja. 

Obzirom da je HOPB hronična bolest sa sklonošću napredovanja, većini bolesnika je potrebno trajno liječenje kako bi se simptomi držali pod kontrolom. Za sada ne postoji lijek koji bi HOPB izliječio, ali mnogi lijekovi mogu olakšati simptome i liječiti komplikacije.

Jedan od tih lijekova je i preparat SPYRO od “Amsal Phramaceutical” doo Sarajevo, koji u značajnoj mjeri pomaže u suzbijanja HOPB-a i astme. 

 

Share: