Održan 59.stručni sastanak

Održan 59.stručni sastanak

Dana 03.11.2017.godine (petak), u sali JZU Dom zdravlja Tešanj, održan je 59.stručni sastanak, kojem je predsjedavao v.d. direktor ustanove, prim.dr .Hidajet Mudrov.

 Dnevni red sastanka je činio sljedeće:

  1. Mjesečni izvještaj direktora i službi
  2. Aktuelnosti u ustanovi
  3. Razno

Na samom početku, prim.dr. Hidajet Mudrov je prezentirao rad ustanove u proteklom mjesecu, a nakon njega i svi rukovodioci službi su prezentirali pojedinačne izvještaje.

Tokom sastanka istaknuto je sljedeće:

  • Izvršena je prezentacija izvještaja o potrošnji lijekova sa esencijalne liste, nakon čega je konstatovano da se izvještaj JZU Dom zdravlja Tešanj treba stabilizovati 10% u vrijednosti prethodnih izvještaja.
  • Javnost je upoznata sa najavom štrajka doktora i stomatologa u cijelom Federaciji. Doktori i stomatolozi JZU Dom zdravlja Tešanj će dati podršku štrajku, s tim da će najurgentnije pacijente hitno zbrinjavati. Svi učesnici štrajka trebaju pomagati kolegama u Službi hitne medicinske pomoći.
  • Referent za javne nabavke ustanove radi na planu javnih nabavki za 2018.godinu, zbog čega svi rukovodioci službi moraju dostaviti pojedinačne planove, koji će biti uvršteni u Plan nabavki ustanove.
  • 25.10.2017.godine, v.d. direktor Mudrov i glavni tehničar Omer Podrugović su prisustovali svečanoj dodjeli knjiga procedura za zdravstvenu njegu u porodičnoj medicini, a koju su organizovali Federalno ministarstvo zdravstva i Fondacija FAMI. Procedure su proslijeđene službama, a u narednom periodu organizatori će podijeliti i drugu knjigu koja će sadržavati primjenu tih procedura.
  • U toku je nabavka nedostajućih računara i printera za timove porodične medicine, a kako bi započeo rad na popuni baze podataka porodične medicine, što čini jedan od zaključaka Vlade ZE-DO kantona. Naime, ustanova je izvršila nekoliko nabavki računarske opreme za ovu svrhu,  a u narednom periodu će biti izvršena i finalna nabavka.  
  • Protekle sedmice našu ustanovu je posjetila facilitatorica Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBIH (AKAZ ), koja je je ocijenila 4 tima porodične medicine. U narednom periodu, uz pomoć AKAZ-a, naša ustanova će započeti akreditaciju cjelokupne službe porodične medicine. 
  • Uz pomoć i podršku Općine Tešanj, naša ustanova priprema dokumentaciju za izgradnju nove ambulante u Piljužićima, a sve kako bi se obezbijedili bolji uslovi zdravstvene zaštite na ovom području. 

ZAKLJUČAK: Menadžment ustanove i svi rukovodioci službi će nastaviti rad na poboljšanju uslova primarne zdravstvene zaštite i osiguranje najvećih standarda u radu.

Share: