Posjeta predstavnika IOM-a

Posjeta predstavnika IOM-a

Dana 09.07.2018.godine (ponedjeljak), JZU Dom zdravlja Tešanj su posjetili predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja djeluje u okviru Predstavništva Ujedinjenih nacija u BiH.

Povod posjete je prezentacija projekta „Dijaspora za razvoj“, koji zajednički implementiraju Vlada Švicarske, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BIH.

Projekat predviđa prenos znanja iz iseljeništva u BIH kroz kratkoročan angažman (do tri sedmice) ukupno 50 stručnjaka i akademskih radnika iz svih oblasti iz iseljeništva, a realizacija je predviđena od februara 2018.godine do oktobra 2020.godine.

Predstavnici IOM-a, gđa Alma Šunje i Aleksandar Anđušić su posjetili veliki broj javnih institucija i ustanova s ciljem prezentacije navedenog projekta i realizacije Politike o saradnji sa iseljeništvom BiH, a među kojima su i lokalna uprava i javne ustanove s područja općine Tešanj.

Tokom sastanka, direktor JZU Dom zdravlja Tešanj, prim.dr. Hidajet Mudrov se zahvalio gostima na posjeti, te je iskazao interes za učešćem u ovom projektu, ali i u svim drugim  projektima koji imaju slične ciljeve. Nažalost, naša država ima veliki broj stanovnika u iseljeništvu, ali oni ne smiju biti zaboravljeni i prepušteni sami sebi. Država mora imati jasnu politiku i kontinuirano raditi na zbližavanju, umrežavanju i saradnji iseljeničke populacije s stanovništvom u BiH.

Share: