12. maj – Međunarodni dan sestrinstva

12. maj – Međunarodni dan sestrinstva

U zdravstvenom sistemu , sestrinstvo je neizostavno u lancu funkcionalne zdravstvene zaštite, kako pojedinca tako i cijele zajednice. Medicinske sestre – tehničari imaju neprocjenjiv potencijal da doprinesu boljem zdravlju stanovništva zahvaljujući svom broju, kapacitetu i direktnom pristupu pacijentima. Prisutni su u svim oblicima pružanja zdravstvene zaštite , od promocije zdravlja do prevencije bolesti, od dijagnoze preko liječenja i njege na kraju života, te u javnom zdravstvu, bolničkoj njezi i primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Zbog pandemije COVID-19 medicinske sestre-tehničari ove godine nisu obilježili Međunarodni dan sestrinstva kao prethodnih godina (organizovanja akcije besplatnog mjerenja glukoze u krvi i krvnog pritiska za stanovništvo općine Tešanj, različita edukativna predavanja i radionice za pacijente), ali su zajedničkim okupljanjem skrenuli pažnju na ovaj značajan dan.
Povodom Međunarodnog dana sestrinstva 12. maja, svim medicinskim sestrama i tehničarima naše ustanove upućujem najiskrenije čestitke uz zahvalnost za dosadašnji nesebični rad, te željama za uspjehom u daljem besprijekornom radu.

S poštovanjem

VD DIREKTOR
Dujsić dr. Amir
Spec. interne medicine
subspec. kardiolog

Share: