Svjetski dan hrane proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija i obilježava se svake godine 16. oktobra.
Na taj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Cilj obilježavanja ovog dana je i pojačati svijest javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu te ojačati solidarnost zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Iako u našim razvijenim zemljama obilujemo hranom, a trošimo je i previše, u siromašnim zemljama vlada glad. U svijetu oko 870 miliona ljudi gladuje! Ovaj se dan obilježava različitim akcijama u kojima se daje hrana onima koji su najugroženiji.
Ciljevi obilježavanja Svjetskog dana hrane:
- usmjeriti pažnju na proizvodnju hrane;
- podstaknuti ekonomsku i tehničku saradnju među zemljama u razvoju,
- podstaknuti sudjelovanje ljudi sa sela, a pogotovo žena u odlukama i aktivnostima koje utječu na njihov život,
- povećati svijest javnosti o problemu gladi u svijetu,
- promovisati prenos novih tehnologija među zemlje u razvoju,
- jačanje međunarodne i nacionalne solidarnosti u borbi protiv gladi,
- skrenuti pozornost na postignuća u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije.
Ove godine, javnozdravstvenom kampanjom ”Šta fali našoj hrani?” Zavod za javno zdravstvo ZE-DO kantona želi obrazložiti problem legislativa i procedura koje naša hrana ima pri izvozu u EU, a pritom istaknuti značaj domaće proizvodnje i stalne potrebe kupovine domaćih proizvoda.