Besplatno testiranje na narkotike

Besplatno testiranje na narkotike

U okviru Projekta “Besplatno testiranje na narkotike” koji finansira Općina Tešanj ,a implementira JU Dom zdravlja Tešanj u periodu od 01.06.2012.- 30.10.2012.god planirana je aktivnost besplatnog anonimnog testiranja na narkotike.

Besplatnim testiranjem na narkotike stvara se mogućnost ranijeg otkrivanja potencijalnih uživalaca narkotičnih sredstava, čime se smanjuje mogućnost sekundarnih komplikacija. Uzimajući u obzir cijenu testa na narkotike, mogućnost besplatnog testiranja je vrlo značajan vid prevencije ovog sve prisutnijeg problema u našem društvu. Pojava narkomanije ne može se posmatrati samo kao medicinski već i kao socijalno –društveni problem iz čega proizilazi da se društvo u cjelini mora boriti organizovanim i sveobuhvatnim aktivnostima koje mobilišu porodicu, školu, zdravstvo i cjelokupnu društvenu zajednicu.

Dosadašnje projekti CMZ JU Dom zdravlja Tešanj, finansirani od strane Općine Tešanj, vezani za ovu problematiku imali su veliki značaj u cilju prevencije ovog društvenog problema.

Share: