Održan XXVI stručni sastanak

Održan XXVI stručni sastanak

U okviru redovnog stručnog sastanka rukovodioca službi održanog 21.01.2015. godine direktor je prezentirao izvještaj o radu službi JZU Dom zdravlja Tešanj za decembar 2014. godine i rekapitulaciju potrošnje lijekova sa esencijalne liste.

Prekoračenja po osnovu utroška sredstava za esencijalnu listu lijekova za decembar su daleko veća u odnosu na prethodni mjesec, tako da su ugovorena sredstva za lijekove na recept za 2014. godinu u iznosu od 1.842,617 KM prekoračena za 441.766,69 KM. 

Navedeno prekoračenje ide na teret kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje u procentu od 80 %, dok je Dom zdravlja Tešanj dužan izmiriti prekoračenje prema ZZO i visini od 20% prekoračenog iznosa. Obzirom da su prekoračenja iznosa limitiranih sredstava za lijekove sa esencijalne liste dugogodišnji problem Ustanove, edukacija kadra, informatizacija i umrežavanje timova porodične medicine na prostoru ZE-DO kantona bi trebala staviti pod kontrolu nesavjesno i često nepotrebno propisivanje lijekova sa esencijalne liste.

Na sastanku je direktor informisao rukovodioce o planiranoj stručnoj obuci 10 zaposlenika vezanoj za uspostavljanje, razvijanje i održavanje sistema kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga ( AKAZ ) ,održanom sastanku etičkog komitet, pristiglom dopisu od strane direktora Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti, postavljenom novom svjetlećem natpisu na bočnoj fasadi zgrade Doma zdravlja, potpisanom protokolu o saradnji u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja djece na području općine Tešanj,te početku rada biohemijskog laboratorija u Jelahu i radu internističke ambulante u Tešnju.

Tokom sastanka razgovarano je o prisutnom problemu nepropisnog parkiranja u zoni službe hitne medicinske pomoći, planiranoj nabavci neophodne opreme za navedenu službu, planiranim ciljevima ustanove za 2015 godinu i realizaciji ciljeva iz 2014 godine, mogućnostima uvođenja registra pacijenata oboljelih od malgnih bolesti , prijedlozima službi za izradu preventivno-promotivnog programa za 2015. godinu i aktivnostima oko indikatora za domove zdravlja.

Share: