JZU Dom zdravlja Tešanj nabavila dentalni rendgen-zubni RTG

JZU Dom zdravlja Tešanj nabavila dentalni rendgen-zubni RTG

Vizija JZU Dom zdravlja Tešanj je biti prepoznatljiva i respektabilna zdravstvena ustanova, koja osigurava vrhunski kvalitet, znanje i sposobnost u pružanju medicinskih usluga iz oblasti primarne zdravstvene zaštite.

S tim u vezi, menadžment ustanove konstantno nastoji sprovoditi aktivnosti koje promovišu i dosežu viziju: kontinuirano usavršavanje medicinskog osoblja i nabavka modernih aparata i mehanizama za rad.

Shodno tome, danas je, u prostorije ustanove dopremljen dentalni rendgen-zubni RTG aparat koji ima svrhu otkrivanja – dijagnostike patoloških stanja koštanih tkiva usne šupljine. Ovaj aparat koristi rendgenske zrake i jasno ocrtava koštana tkiva, čeljusti i zube. 

Dentalni rendgen se koristi:

  • kod dijagnostike karijesa (aproksimalni-bočni karijes, karijes na bočnim površinama zuba jedino se može otkriti pomoću dentalnog RTG-a),
  • kod slomljenih, zaostalih i neizniklih zuba,
  • kod granuloma ,
  • kod viličnih cisti (šupljine u kosti), itd.

Postoje određene bolesti usne šupljine, koje ne mogu biti dijagnosticirane bez snimka ovog aparata. 

 

Ovom nabavkom, JZU Dom zdravlja Tešanj je omogućila svim korisnicima  obavljanje rendgen snimaka u prostorijama javne ustanove, za razliku do sada, kada je to bilo moguće samo u privatnim poliklinikama. 

 

Inače, JZU Dom zdravlja Tešanj je izdvojila vlastita sredstava za ovu namjenu u iznosu od 5950 KM. 

 

Share: