Organizovano besplatno mjerenje holesterola u krvi i edukacija o bolesti povišenog holesterola

Organizovano besplatno mjerenje holesterola u krvi i edukacija o bolesti povišenog holesterola

Dana 04.03.2016.godine (petak), u prostorijama Ambulante Jelah, organizovano je besplatno mjerenje holesterola u krvi i održana edukacija o značaju, opasnostima i  liječenju povišenog holesterola.

Organizatori cjelokupnih aktivnosti su JZU Dom zdravlja Tešanj i Predstavništvo farmaceutske kuće “KRKA” u BiH, koji su omogućili besplatne preglede, mjerenja i savjetovalište za sve pacijente koji su izrazili želju ili potrebu za ovim informacijama. 

Inače, holesterol je prirodni lipid i ima mnoštvo funkcija:

  • sastavni je dio stanične membrane i osigurava normalno funkcionisanje svake stanice u organizmu;
  • ključnii je spoj iz kojeg nastaju mnogi hormoni; te djeluje kao
  • spoj za zučne kiseline koje su neophodne za probavu masti i apsorpciju vitamina topivih u uljima.

Za normalan rast i funkciju organizma, svaka tvar mora biti u ravnoteži. Ukoliko ijedna od tvari, iz nekog razloga, bude smanjena ili povećana, dolazi do opterećivanja biohemijskih reakcija u stanicama što može rezultirati bolešću. Pretjerane količine holesterola opterećuju stanice koje sudjeluju u njegovom transportu i metabolizmu, a najosjetljivije stanice su one koje se nalaze na unutrašnjoj strani krvnih žila- endotelne stanice. Stoga je povišen holesterol prepoznat kao rizičan faktor za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti. 

Povodom organizovanog mjerenja i edukacije o holesterolu, direktor ustanove, prim.dr. Hidajet Mudrov je rekao: ” Izuzetno mi je drago što smo, uz pomoć prijatelja i partnera iz Predstavništva KRKE u BiH, imali priliku organizovati ovako značajnu aktivnost i edukaciju. I u narednom periodu, trudit ćemo se da obezbijedimo i organizujemo korisne edukacije stanovništva,s ciljem povećanja svijesti pacijenata i smanjenja rizika od ozbiljnih oboljenja.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share: