Održano predavanje u Domu zdravlja Tešanj

Održano predavanje u Domu zdravlja Tešanj

Dana 24.02.2017.godine (četvrtak), u sali JZU Dom zdravlja Tešanj je održano predavanje za medicinsko osoblje ustanove. Organizatori predavanja su farmaceutska kompanija “Nobel Ilac” BIH i JZU Dom zdravlja Tešanj.

Tema predavanja je “Demencija -tiha epidemija”, a predstavila ju je dr. Suada Škapurević, spec. neuropsihijatar, koja je inače, rukovodilac Centra za mentalno zdravlje JZU Dom zdravlja Tešanj.

Demencija je pojam koji označava skupinu simptoma od kojih je najizraženiji gubitak pamćenja. Uz smetnje pamćenja javljaju se i drugi simptomi koji vode sve izraženijem oštećenju spoznajnih funkcija te sve većoj ovisnosti oboljelog o pomoći okoline. Mogu se javiti i poremećaji govora, nemogućnost izvršavanja složenih naučenih radnji te nemogućnost prepoznavanja predmeta uz sačuvani vid.

Danas postoje brojne i istančane dijagnostičke metode za otkrivanje oštećenja mozga i uzroka demencije, a mahom se radi o slikovnim tehnikama poput računalne tomografije ili magnetne rezonance. No najveću važnost za otkrivanje bolesti i dalje ima anamneza (zbog opisanih smetnji češće dobivena od članova obitelj) uz detaljan psihijatrijski, internistički i neurološki pregled.

 

Share: