Prim.dr. Hidajet Mudrov održao predavanje

Prim.dr. Hidajet Mudrov održao predavanje

Dana 14.03.2017.godine (utorak), u sali JZU Dom zdravlja Tešanj, održano je predavanje “Novi pristup u tretmanu HOPB-GOLD smjernice 2017”.

Glavni organizatori predavanja su JZU Dom zdravlja Tešanj i Predstavništvo farmaceutske kompanije “Novartis Pharma Services Inc” u BiH, a temu je prezentovao direktor JZU Dom zdravlja Tešanj, prim.dr. Hidajet Mudrov.

HOPB predstavlja patološko stanje karakterizirano ograničenjem zračnog protoka koje nije potpuno reverzibilno. To je obično progredirajuće stanje udruženo sa abnormalnim upalnim odgovorom pluća na štetne agense.

Faktori rizika za HOPB su pušenje, izloženost profesionalnoj prašini i kemikalijama, okolišnom duhanskom dimu, vanjskom i unutarnjem zagađenju zraka. U fakore rizika spadaju i osobe starije životne dobi, genetska predispozicija, infekcije, te socio-ekonomski status.

Predstavnici “Novartis Pharma Services Inc” u BiH su istakli zadovoljstvo povodom dolaska  i prezentacije novih smjernica HOPB-a, ali i povodom dugogodišnje saradnje sa JZU Dom zdravlja Tešanj. 

Direktor Mudrov se zahvalio farmaceutskoj kompaniji na kontinuiranoj saradnji, podršci i doprinosu, koji ova kompanija godina pruža medicinskom osoblju i pacijentima s ovog područja. 

Share: