Obilježavanje Međunarodnog dana mentalnog zdravlja

Obilježavanje Međunarodnog dana mentalnog zdravlja

Povodom 10.10.2017.godine – Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, JZU Dom zdravlja Tešanj je organizovala i uzela učešće u niz aktivnosti, čiji cilj je podizanje svijesti o značaju mentalnog zdravlja i ukazivanje na potrebu kontinuirane edukacije osoblja i stanovništva, kao i smanjenje stigme i diskriminacije.

Od 1926.godine, Međunarodni dan mentalnog zdravlja se obilježava širom svijeta, a organizacije i ustanove  nastoje ukazati na probleme mentalnog zdravlja diljem svijeta, kao i poticati ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju. 

Predstavnici JZU Dom zdravlja Tešanj su  promovisali definiciju zdravlja, koja kaže da je to “stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti”, pa su shodno tome organizovali predavanje za srednjoškolce, edukativnu radionicu i druženje za sve štićenike Centra za mentalno zdravlje, te su bili dio dodjele certifikata iz okupacione terapije, a uzeli su učešće i u aktivnostima Ministarstva zdravstva FBIH u Sarajevu.

Naime, proteklih dana, predstavnice Centra za mentalno zdravlje Tešanj su organizovale izlet za štićenike, a na osnovu kojeg je 20 štićenika posjetilo vezirski grad Travnik. Pored toga, organizovano je i veliko predavanje za učenike 3. i 4. razrede Srednje tehničke škole o izazovima adolescencije i savjetima za prevazilaženje stresnih situacija, kao i ulozi porodice u životu svakog čovjeka. 

Ujedno, predstavnica Centra za mentalno zdravlje, Sejada Vejsić i direktor ustanove, prim.dr. Hidajet Mudrov su prisustovali velikoj svečanosti u Sarajevu, a na kojoj je našoj predstavnici Vejsić uručen certifikat o uspješno završenom jednogodišnjoj edukaciji iz oblasti okupacione terapije. 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, direktor Mudrov je rekao: “Naša ustanova kontinuirano ulaže u oblast mentalnog zdravlja, imamo uspostavljen dobar sistem, a  protekle godine smo finalizirali i proces akreditacije Centra za mentalno zdravlje. Kako bi dostigli najbolje rezultate i standarde, nastavit ćemo tako raditi i u budućnosti.”

 

Share: