Preventivni program predškolske stomatološke zaštite djece

Preventivni program predškolske stomatološke zaštite djece

U okviru redovnog preventivnog programa predškolske stomatološke zaštite djece tešanjskog kraja, tim odsjeka preventivne i dječije stomatologije službe za zdravstvenu zaštitu usta i zuba JZU Dom zdravlja Tešanj u sastavu Prim.dr Samir Hundur spec.pedodont i Vahida Morankić stomatološka sestra, , u proteklom periodu je upriličio posjetu tešanjskim vrtićima.

Tokom posjeta, u saradnji sa djecom i rukovodstvom vrtića, održana su edukativna predavanja o higijeni usta i zuba, zdravoj ishrani, tehnikama pranja zuba, a svakom djetetu je urađena i fluorizacija zuba. Podjeljen je edukativno promotivni materijal, a u saradnji sa Crvenim križom Tešanj za djecu su obezbjeđene i četkice za zube.

Tokom protekle godine preventivni program stomatološke zaštite je proveden u Igraonici ” Blizanci” Jelah ( 27.03.-08.04.2014. god) i PPU ” Cvijetić” Tešanj ( 27.05.2014.god.). U ovoj godini posjete stomtološkog tima upriličene su u PPU ” Vesela družina” Tešanj ( 14.01.2015.), PPU ” Obdanište” Tešanj ( 19.0.2015.) i PPU ” Vesela družina” Tešanj (25.003.2015.god) – ljetna škola , pred polazak u školu.

U narednom periodu slijedi nastavak provođenja preventivnog programa, koji će obuhvatiti i druge vrtiće na području općine Tešanj.

Share: