Predstavnici JZU Dom zdravlja Tešanj učestovali na konferenciji

Predstavnici JZU Dom zdravlja Tešanj učestovali na konferenciji

Dana 06.10.2015.godine (utorak), u Sarajevu je organizovana konferencija “Pružanje psihosocijalne podrške u područjima pogođenim poplavama u FBiH – naučene lekcije i iskustva”.

Konferencija predstavlja završnicu istoimenog projekta koji se u posljednih 10 mjeseci realizovao u FBiH, a uz pomoć financijskih sredstava i tehničke pripreme NVO “Project HOPE”, Federalnog ministarstva zdravstva i UNICEF-a.

Na konferenciji su prisustovali predstavnici općina koje su bile zahvaćene poplavama u 2014.godini, predstavnici osnovnih škola, vrtića, centara za mentalno zdravlje, socijalni rad, lokalnih i kantonalnih institucija, te nevladinog sektora u Federaciji. JZU Dom zdravlja Tešanj je predstavljao direktor ustanove, prim.dr. Hidajet Mudrov, koji je na konferenciju stigao sa svojim saradnicima. 

Svi učesnici su imali priliku slušati obraćanja najeminentnjih predavača u ovom polju, te pogledati pozitivne primjere rješavanja problema u poplavljenim područjima. Pored toga, svi su mogli učestovati u diskusiji, čiji će zaključci biti uvršteni u finalni vodič “Psihosocijalna podrška u slučaju prirodnih nepogoda”.

U svom izlaganju, predstavnica UNICEF-a, dr. Anna Riatti je navela:” Ovaj projekat ima veliki značaj, jer  iz njega proizlazi jedinstveni vodič, koji pomaže da se prebrode krizne situacije, i osigura psihosocijalna podrška stanovništvu. UNICEF će i u narednom periodu pratiti slične projekte, te podržavati aktivnosti koje pomažu ovim područjima.”

Share: