Održana edukacija za timove porodične medicine

Održana edukacija za timove porodične medicine

Dana 23.03.2016.godine (utorak),u sali JZU Dom zdravlja Tešanj, održana je strukturisana edukacija za timove porodične medicine: “ACCU Check Assist i Accu Check 360 View – programi za osobe s dijabetesom – tip 2”.

Organizatori edukacije su Roche Diagnostics – Diabetes Care Sarajevo, Bosnamedic d.o.o Sarajevo i Udruženje ljekara/liječnika porodične/obiteljske medicine FBiH, a prezentatorica programa je bila doc.dr. Larisa Gavran. 

Ova edukacija, ali i sve druge edukacije iz ovog polja imaju veliki značaj, s obzirom na podatke koje je iznijelo Federalno ministarstvo zdravstva  u “Strategiji borbe protiv dijabetesa u FBIH 2014-2024”, a gdje se navodi da  preko tri četvrtine troškova vezanih za dijabetes otpada na razne komplikacije, koje se u velikom broju mogu prevenirati ili značajno odgoditi dobrom kontrolom oboljenja. Stoga, s održavanjem strukturisanih edukacija, organizatori nastoje educirati zdravstvene radnike o ponuđenim programima kontrole bolesti i osposobiti ih za kvalitetno i efikasno savjetovanje oboljelih od dijabetesa. 

Svi prisutni timovi porodične medicine  su dobili neophodan materijal, a u narednom periodu će dobiti i Roche certifikate kojim se potvrđuje da su osposobljeni za provođenje edukacije pacijenata prema sadržaju programa.

Share: