“Nobel Ilac” BiH organizovao edukaciju za ljekare u JZU Dom zdravlja Tešanj

“Nobel Ilac” BiH organizovao edukaciju za ljekare u JZU Dom zdravlja Tešanj

Dana 29.03.2016.godine (utorak), u sali JZU Dom zdravlja Tešanj, organizovana je edukacija:”Mjesto fenofibrata u terapiji dislipidemije”.

Organizatori edukacije su predstavnici farmaceutske kuće “Nobel Ilac” BiH u saradnji sa rukovodstvom JZU Dom zdravlja Tešanj. U svojstvu predavača i prezentatora je bio dr. Amir Dujsić, spec. interne medicine, koji je prezentovao informacije o dislipidemiji, te naveo nekoliko značajnih preporuka kombiniranja fenofibrata u liječenju pacijenata. 

Inače, dislipidemija  je naziv za poremećenu koncentraciju lipoproteina u krvi.Najčešći tipovi dislipidemije koji se javljaju kod pacijenata jesu povišene vrijednosti holesterola koje se označavaju kao hiperlipoproteinemija i visoke vrijednosti triglicerida, odnosno hipertigliceridemija.Osnovna mjera koja se primjenjuje u liječenju hiperlipoproteinemija jeste dijetetski režim ishrane i povećanje fizičke aktivnosti, a ukoliko to ne da zadovoljavajuće rezultate, primjenjuje se terapija hipolipidemijskim lijekovima. Uporedo s mjerama za sniženje nivoa holesterola mora se raditi i na otklanjanju drugih faktora rizika, poput pušenja ili konzumiranja alkohola, kao i na liječenju eventualne hipertenzije ili šećerne bolesti, a sve to da bi se smanjio kardiovaskularni rizik koji sa sobom nosi razvoj ateroskleroze. Cilj svih primjenjenih mjera jeste snižavanje povišenih koncentracija ukupnog i LDL holesterola („loš holesterol”) i povišenje HDL holesterola („dobar holesterol”).

Povodom održavanja edukacije, dr. Dujsić je kazao:” Rukovodstvo naše ustanove kontinuirano radi na obezbjeđivanju kvalitetnih i korisnih edukacija za pacijente i osoblje, i  u potpunosti je posvećen cilju unapređenja zdravstvenih usluga u ustanovi. Ovu edukaciju smo organizovali zahvaljujući prijateljima i partnerima iz farmaceutske kuće Nobel Ilac BiH, koji kontinuirano pružaju  podršku našem timu i cilju,zbog čega smo im jako zahvalni.Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i u budućnosti.”

Share: