JZU Dom zdravlja Tešanj obilježila 07. april – Svjetski dan zdravlja

JZU Dom zdravlja Tešanj obilježila 07. april – Svjetski dan zdravlja

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije, od 1950.godine, svake godine 07.aprila se obilježava Svjetski dan zdravlja.

S obilježavanjem ovog dana, zdravstvena struka želi izgraditi svijest o određenoj  temi, te skrenuti pažnju na prioritetna područja djelovanja Svjetske zdravstvene organizacije. 

Pod sloganom “Pobijedimo dijabetes”, ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je jačanju intersektorijalnih mehanizama prevencije i nadzora dijabetesa u svim populacijskim skupinama. S tim u vezi, danas je, u terminu 09:00 – 11:00 sati, ispred gradske apoteke u Tešnju, JZU Dom zdravlja Tešanj  organizovala akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska. Akciji se odazvao veliki broj građana, koji su pored spomenutih usluga, dobili i korisne info letke i savjete o očuvanju zdravlja. 

Tim povodom, direktor ustanove, prim.dr. Hidajet Mudrov je rekao:”S ovom simboličnom akcijom, naša ustanova nastoji prigodno obilježiti ovaj dan i skrenuti pažnju građanstva na velike zdravstvene prijetnje i porast oboljelih od dijabetesa, te ukazati na svakodnevne aktivnosti koje mogu doprinijeti očuvanju zdravlja svakog od nas. I u narednom periodu, organizovat ćemo slične aktivnosti, a u našim prostorijama svi građani, svakodnevno, mogu dobiti besplatne informacije i savjete o pravilnoj liječenju bolesti i zdravom načinu života.”

 

Share: