Kako imati zdravo srce?

Kako imati zdravo srce?

Današnji način života rezultirao je velikom količinom stresa koji se smatra glavnim uzročnikom brojnih bolesti od kojih su neke smrtonosne. Užurban način života, premalo vremena za hobije koji vas čine sretnima i nezdrava prehrana doveli su do toga da smo postali izloženi brojnim neprijateljima koji mogu ugroziti zdravlje.

Problemi sa srcem obuhvaćaju velik broj populacije baš kao i stres, a ono što je dobro i što su pokazala dosadašnja istraživanja je da na zdravlje srca utječe način života. Što to znači? Obrazloženje je logično i nije ga teško pogoditi. Znači da je puno toga na nama i ako se pridržavamo uputa od liječnika i nutricionista, pred nama je još puno godina bez tegoba i razmišljanja o mogućim srčanim problemima.

To je odlična vijest jer nažalost kako je sve više bolesti na koje se ne može utjecati, dobro je što se za srce možemo sami pobrinuti bez puno liječničke intervencije. Što treba napraviti kako bi očuvali važan organ?

Krećete li se dovoljno? Pokazalo se da je za zdravlje srca važna aktivnost za koju ne treba trošiti puno novaca jer se ne radi o teretani, nego o običnoj šetnji. Stručnjaci su složni kako je dovoljno napraviti oko 10.000 koraka. Jednostavna šetnja po naselju može značiti puno za vaše zdravlje.

Rizik od bolesti srca imaju osobe koje pred kompjuterom i televizorom provedu više od 4 sata. Zbog toga je važno kretati se čim više, pa i da pokušate povremeno gledati televiziju stojeći i tako se natjerati na aktivnost.

Predugo spavanje nije dobro i zato je dobro spavati 7 sati po noći, a sve manje od toga isto je šteno jer može povećati rizik od srčanog udara.

Pušači su u ugroženoj kategoriji jer se kod njih povećava vjerojatnost od prerane smrti uzrokovane pušenjem. Da biste sačuvali zdravlje donesite čim prije odluku o prestanku pušenja i počnite misliti da živite što duže.

Važno je pronaći način kako se opustiti. To se odnosi na česti boravak u prirodi na čistom zraku, a ako nemate vremena planinariti možete nabaviti sobnu biljku koja služi kao tajno oružje protiv onih koji onečišćuju srce.

(www.savjetnica.com)

Share: