Savjeti za ljetne vrućine

Savjeti za ljetne vrućine

Ljeto je godišnje doba koje se ističe visokim temperaturama i kada većinu vremena treba tražiti osvježenje i paziti se od opasnih sunčevih zraka. Upravo zbog opasnosti koje prijete radi visokih temperatura, tijekom ljeta treba slijediti određena pravila ponašanja.

Kako preživjeti visoke temperature? To bi trebalo biti lakše uz nekoliko savjeta za ljetne vrućine. Do problema dolazi kada temperatura tijela naraste iznad prosječne tjelesne temperature od 37 stupnjeva. U tom trenutku u organizmu dolazi do znojenja, što kod osoba slabije kondicije ili kardiovaskularnih problema može dovesti do problema privikavanja organizma na visoke temperature.

Slabija mogućnost privikavanja organizma na visoke temperature u jednom trenutku može dovesti do opasnosti od toplotnog udara, stanja opasnog po život.

Kako bi izbjegli situacije zbog kojih ćete ljeto pamtiti po ružnim trenucima, bilo bi dobro kada bi izbjegavali alkohol za kojeg je dokazano da nikako nije dobitna kombinacija s visokim temperaturama. Nije potrebno popiti puno alkohola da bi dehidrirali ili imali problema sa srcem.

Ako je ikako moguće pokušajte izbjegavati fizički napor tijekom visokih temperatura jer određene aktivnosti povećavaju toplinu u organizmu, pa zbog toga doktori preporučuju obavljanje teških poslova rano ujutro ili nakon 5 sati kada sunce nije najjače.

Po ljeti je dobro birati odjeću od laganih materijala i u kojima će koža moći disati. Lan i pamuk su odlično rješenje, a pogotovo kada ste na poslu i kada se po najvećim vrućinama morate vratiti kući. Nažalost ali na posao ne možete doći samo u kupaćem kostimu.

Pored lagane odjeće ne treba zaboraviti na osvježavanje vodom.Voda najbolje gasi žeđ za razliku od sokova punih šećera od kojih ćete samo još više biti žedni. Tokom ljeta je dobro pripaziti na hranu koju jedete i nikako ne dozvoliti da vam neke namirnice poput majoneze duže vrijeme ostanu van hladnjaka. Zbog toga se sendviči na plaži smatraju riskantnima.

(www.savjetnica.com)

Share: