NOVA INVESTICIJA DOMA ZDRAVLJA TEŠANJ: Digitalizator za rendgen aparat

NOVA INVESTICIJA DOMA ZDRAVLJA TEŠANJ: Digitalizator za rendgen aparat

Dana 17.08.2016.godine (srijeda), u Službu za pneumoftiziološku zdravstvenu zaštitu dopremljen je digitalizator za rendgen snimke, koji je iznimno značajan u radiologiji s obzirom da proizvodi digitalnu sliku rendgen snimka, koja se kasnije može spremati i detaljnije obrađivati.

Najznačajnije karakteristike digitalizatora su: bolja rezolucija dobivene slike, brže čitanje slike s glavne ploče, te bolja regeneracija fosforne ploče za novu ekspoziciju.

Za nabavku uređaja, JZU Dom zdravlja Tešanj je osigurala vlastita sredstva  u iznosu od 35 000 KM (+PDV). 

Ova investicija je veoma značajna za korisnike usluga JZU Dom zdravlja Tešanj, ali i za ustanovu, jer njena upotreba doprinosi boljoj kvaliteti radiološke usluge, preciznijoj dijagnozi, većoj efikasnosti, smanjenju troškova i redukciji potrošnje filmova. Naime, direktor ustanove, prim.dr. Hidajet Mudrov ističe da će korisnici usluga imati 100% bolju rezoluciju i kvalitet snimka, a ustanova će, zbog smanjenja upotrebe filmova i hemijske obrade,  ostvariti uštede od 7,00 KM po jednom snimku. 

Direktor Mudrov naglašava i da menadžment kontinuirano radi na uspostavljanju bolje kvalitete i sigurnosti usluge, te da će i u narednom periodu investirati  u medicinsku opremu i infrastrukturu ustanove. 

 

Share: