Zdrava ishrana u borbi protiv zimskih virusa

Zdrava ishrana u borbi protiv zimskih virusa

 Sa hladnim danima stižu  grip i prehlada. Klasični simptomi prehlade su začepljen nos, kašljanje, bol u grlu  i mišićima i svi ovi simptomi su prisutni i kod gripa ali jačeg inteziteta.

Vrijeme trajanja prehlade je oko nedjelju dana, dok grip može potrajati i dvije do tri nedjelje.Prehladu i grip uzrokuju virusi. Imuni sistem tada odgovara na nastali problem usljed čega dolazi do većeg stvaranja bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije. Ukoliko imamo izgrađen imuni sistem prehlada i grip nas mogu lako zaobići.

Korisne bakterije u digestivnom sistemu utiču na vrlo važne delove imunog sistema. Zid zdravog crijeva prepun je limfocitima koji brane tijelo od bilo kog napadača. Dokazano je da osobe sa oštećenom crijevnom florom imaju manji broj limfocita, što crijeva čini nezaštićenim i samim tim podložnim raznim virusima. Antibiotici i loša ishrana sa previše prerađenih ugljenih hirata, bez svježeg povrća i voća mogu dovesti do oštećenja crijevne flore. Zdrava ishrana mogu mnogo učiniti za vas i vaš imunitet.

Vitamin C može skratiti vrijeme trajanja prehlade. Uzimanjem 1000 mg na dan na početku pojave simptoma prehlade, smanjuje njeno trajanje za oko jedan dan. Čaša od 225 ml svježe cijeđenog soka od pomorandže obezbeđuje 124 mg vitamina C, što može obezbijediti potrebnu dnevnu dozu, složit ćete se, primarna prevencija je najvažnija.Cink je neophodan za ispravno funkcionisanje imunog sistema, on pomaže u zaštiti organizam od prehlade i gripa. Brazilski orah i badem odličan su izvor cinka, 100 g brazilskog oraha obezbjeđuje 3 mg do 4 mg cinka,  polovinu dnevne doze. Bijeli luk je nezaobilazan kod prehlade. Efikasan je u borbi protiv virusa i bakterija. Alicin iz bijelog luka blokira enzime koji viruse i bakterije osposobljavaju da napadnu i oštete tkivo. Savjet je da se bijeli luk jede u neprerađenom sirovom stanju, da bi se ljekovita svojstva maksimalno iskoristila. Čajevi od hajdučke trave, nane i zove mogu da olakšaju simptome gripa. Mješavinu (10 g) ovih biljaka potopiti u 200 ml ključale vode, ostaviti da se ekstrahuje 10 minuta, procjediti i piti tri puta nedeljno.

Zimski period nije vrijeme kada je poželjno držati dijetu. Potrebno je održati  jak imunitet, kako bi se izbjegle prehlade i virusi. Redukovana ishrana će prije donijeti bolest nego što će proizvesti željeni efekat. Jedite uvijek sezonsko voće. U jesen se što više hranite jabukama, kruškama i grožđem. Kada je povrće u pitanju, brokoli i prokelj su odličan izbor. Jaka hrana nije isto što i zdrava hrana!

Najčešća greška koju ljudi čine je da, tokom zime, misle da, ako jedu jaku hranu, time osnažuju imunitet i štite se od prehlada i virusa. Ovakva hrana ne mora biti uvijek i zdrava, a korisna je samo ukoliko radite težak fizički posao. Bolje bi bilo da jedete laganu hranu bogatu hranljivim sastojcima. A laganom hranom ćete izbjeći i pojavu ”zimskih” kilograma.

JABUKE: Obavezno jedite minimum jednu jabuku dnevno tokom cijele godine. Zimi, pored nje, unesite dnevno u svoj jelovnik još neko voće.

MANDARINE: Odličan izbor za dopunu jabukama su mandarine. U njima ima dosta vitamina C. Prosečna mandarina sadrži čak 100 miligrama ovog vitamina.

ZAČINI: Začini nas griju i ubrzavaju mikrocirkulaciju, te ih zimi nemojte izbjegavati. Konzumirajte ren, ljute papričice, kim. Ovi začini će vam pomoći da se razbudite.

KISELI KUPUS: Ukoliko se konzumira sirov, odličan je izvor vitamina C uz unos malog broja kalorija. Svakodnevno jedite salatu od kiselog kupusa.

MED: Med je, takođe, odličan za uništavanje bakterija i virusa, pomaže kod lakšeg iskašljavanja, a sadrži i kalcijum, magnezijum, natrijum i druge minerale.

ĐUMBIR: Podstiče jačanje imunog sistema i izbacivanje toksina iz organizma. Ima protivupalno djelovanje.

BADEMI: Oni su zdravi za čitav organizam, bilo da se adi o koži, zdravlju srca ili imunološkom sistemu. Ove grickalice su jako zdrave jer imaju puno vitamina E, koji se ponaša kao snažan antioksidant.

ZELENI ČAJ: S obzirom da sadrži viši nivo kofeina od same kafe, dobro bi bilo da je zamjenite ovim čajem. Uz pomoć njega ćete se razbuditi, biti koncentrisani, rad mozga će biti podstaknut, a ujedno unosite i antioksidans.

ČORBE: Tokom zime konzumirajte što više čorbe, supe i paprikaše. Takođe pijte čajeve i ostale tople napitke.

 

 

(www.dzzrenjanin.rs)

Share: