JZU Dom zdravlja Tešanj nabavila novi EEG aparat

JZU Dom zdravlja Tešanj nabavila novi EEG aparat

Dana 10.01.2017.godine (utorak), u prostorijama Neurološke ambulante JZU Dom zdravlja Tešanj, instaliran je novi EEG aparat, pomoću kojeg se vrši grafički prikaz električne aktivnosti mozga.

Naime, EEG snima promjene eletrične aktivnosti mozga, koje su posljedica elektro – hemijskih i energetskih funkcija nervnih ćelija u stanju zdravlja i bolesti. Snimanje je u potpunosti bezbolno i ne koristi se nikakvo zračenje.

Ovaj aparat je izuzetno značajan u slučajevima epilepsije, encefalitisa, praćenja komatoznih stanja i povrede moždane smrti, ekspanzivnih  intrakranijalnih procesa i cerebrovskularnih bolesti. Takođe, koristi se i u analizama poremećaja spavanja.

Njegova nabavka je koštala 28.400 KM (+PDV) i u potpunosti je obezbijeđena iz vlastitih financijskih sredstava JZU Dom zdravlja Tešanj.

Tokom instalacije aparata, direktor ustanove, prim.dr. Hidajet Mudrov je kazao: ” Dom zdravlja Tešanj je postao prepoznatljiv po kontinuiranom investiranju u nabavku nove opreme. EEG aparat je samo jedan u nizu, koji smo nabavili u proteklih 6 mjeseci, a koji će pomoći u podizanju kvalitete zdravstvene usluge u ustanovi. Cilj nam  je imati najbolju opremu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i najveće zadovoljstvo korisnika usluga,zbog čega ćemo i u narednom periodu vrijedno raditi i unapređivati postojeće resurse. “

Share: