14. novembar – Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

14. novembar – Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Danas se obilježava 14.novembar – Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, kojeg su utemeljile Međunarodna federacija dijabetičara i Svjetska zdravstvena organizacija. Glavni cilj obilježavanja jeste podizanje svijesti o dijabetesu.

Za Dan borbe protiv dijabetesa je izabran dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primjenio lijek na ljudima.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava širom i  BIH, a naša ustanova ga obilježava već nekoliko godina. Naime, patronažna služba JZU Dom zdravlja Tešanj obilazi stara i iznemogla lica, kojima besplatno mjeri krvni pritisak i glukozu u krvi.Ujedno, u područnim ambulantama su organizovana savjetovališta za pacijente o uzrocima i posljedicama dijabetesa.Ovo su inače kontinuirane aktivnosti, koje naša ustanova realizuje pri implementaciji Općinskih ciljeva za 2017.godinu.

Pored toga, u saradnji sa udruženjem za razvoj društva “Kap” Sarajevo i zdravstvenim ustanovoma u FBIH, JZU Dom zdravlja Tešanj učestvuje i u akciji “Biram zdravlje”, u okviru koje se dijele promo materijali o prevenciji bolesti i osiguravaju adekvatni savjeti za pacijente.

Share: