Obilježavanje 17. maja – Dana hipertenzije

Obilježavanje 17. maja – Dana hipertenzije

Povodom obilježavanja 17. maja – Svjetskog dana hipertenzije, danas je (17.05.2018.godine),u prostorijama internističke ambulante JZU Dom zdravlja Tešanj, organizovana besplatno mjerenje lipida i krvnog pritiska.

Akciju je sproveo dr. Amir Dujsić, spec. interne medicine uz podršku Predstavništva Krke d.d. u BiH, koji su za ovu priliku obezbijedili aparat i trakice za mjerenje.

Ovakve aktivnosti su veoma česte u internističkoj ambulanti i ustanovi, a imaju za cilj podizanje svijesti, informisanje i edukacija populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenje hipertenzije, posljedičnoj prevenciji moždanog i srčanog udara, kao i drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

Inače, povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija je globalna epidemija  i vodeći faktor rizika za smrtnost i invaliditet u svijetu. Prema procjenama se 18 % svih smrti  na svijetu pripisuje hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi). Četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo  50 % osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji za njega znaju ne poduzimaju ništa odnosno niti se liječe medikamentima niti mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75 % populacije s povišenim krvnim tlakom na svijetu ima velik rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt.

Zbog svega navedenog, dr. Dujsić navodi da je izuzetno važno da se pacijenti informišu i educiraju o hipertenziji i sličnim bolestima, da vrše internističke preglede i kontrole, a u slučaju povišenog krvnog pritiska da redovno koriste lijekove po preporuci doktora.

 

Share: