Aktivnosti preventivnog programa stomatološke zaštite djece predškolskog uzrasta

Aktivnosti preventivnog programa stomatološke zaštite djece predškolskog uzrasta

Briga za zdravlje zuba kao i prevencija karijesa od najranije životne dobi ima veliku ulogu u životu i razvoju djeteta, gdje je u prvom redu redovno pranje zubića i očuvanje oralnog zdravlja. Preventivno stomatološko-odgojno predavanje i stomatološki pregledi provedeni su u PPU “Nektarine” i u osnovnoj školi “Rešad Kadić” za djecu predškolskog uzrasta.
Zainteresovanim mališanima, kao i njihovim vaspitačima, na sva pitanja odgovore je davala Krdžalić dr Nejla, specijalista preventivne i dječije stomatologije. Cilj posjete je bio da kroz edukativno-zabavne aktivnosti razgovaraju i razviju svijest o važnosti održavanja oralne higijene, pravilne ishrane, te pravilnog četkanja zuba.
Krdžalić dr Nejla je ispričala djeci kako izgleda prva posjeta stomatologu te je djecu upoznala sa instrumentima koji se koriste prilikom pregleda usne šupljine. Djeca su također imala priliku sama pokazati na modelu zuba, usvojena znanja o pravilnom četkanju zuba.
Za kraj cijelog druženja sva djeca su obavila stomatološki pregled u ugodnom i opuštenom okruženju. Kao nagradu za suradnju i hrabrost svako dijete je dobilo prigodan poklon.
U narednom periodu Služba za zdravstvenu zaštitu usta i zuba JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabečirović- Izo” Tešanj obavit će sistematske preglede školske djece svih osnovnih škola na području općine Tešanj.
Sistematskim pregledom evidentirat će se trenutno stanje u ustima kod djece, promjene na tvrdim zubnim tkivima, promjene na oralnim sluznicama, prisustvo karijesa, prisustvo gingivitisa, ortodontskih nepravilnosti kao i stepen održavanja oralne higijene.
Pozivamo sve roditelje kod kojih sistematskim pregledom bude ustanovljeno prisustvo karioznih zuba ili ortodontskih nepravilnosti da se nakon što dobiju obavještenje jave u Službu za zdravstevenu zaštitu usta i zuba radi saniranja postojećeg stanja.

Share: