JZU Dom zdravlja je dio projekta “Volontiraj- kreditiraj”

JZU Dom zdravlja je dio projekta “Volontiraj- kreditiraj”

Rukovodstvo JZU Dom zdravlja Tešanj iskazuje veliku  spremnost i angažiranost u učešću  i podršci mladim ljudima s područja općine.  Shodno svojim kapacitetima i mogućnostima, uvijek s zadovoljstvom postaje dio omladinskih projekata i akcija, a sve mlade ljude podržava u njihovom društveno- korisnom radu.

Jedan od omladinskih projekata, koji ustanova u potpunosti podržava je i “Volontiraj- kreditiraj”, čiji nosilac je udruženje “Info house” Sarajevo. 

Naime, “Volontiraj – kreditiraj” je projekat koji je posvećen srednjoškolcima sa prostora cijele BiH. Glavni cilj implementacije  je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini. 

Projekat se realizuje 6 godina u cijeloj zemlji, i u njemu su stotine poslodavaca i srednjoškolaca uzeli učešće. Ovaj projekat podrazumijeva da poslodavac jedan dan uposli srednjoškolaca i na kraju dana mu isplati naknadu za rad.  Mladi dobijaju novo iskustvo i stiču nove vještine, a svu zaradu ostavljaju u zajednički fond za projekte.

JZU Dom zdravlja Tešanj već drugu godinu za redom, daje podršku ovom projektu,a   putem njega je radno angažovala 10 učenika Srednje tehničke škole – smjer medicinski tehničar/sestra u 5 radnih dana.

S tim u vezi, dana 26.05.2016.godine (četvrtak), direktor ustanove, prim.dr. Hidajet Mudrov je ugostio učenike i upoznao ih sa djelovanjem i strukturom ustanove, nakon čega su svima raspoređeni radni zadaci po službama.

Tokom razgovora sa učenicima, direktor Mudrov je istaknuo: ” Zadovoljstvo nam je što imamo priliku sarađivati sa udruženjem “Info house” i Srednjom tehničkom školom Tešanj. Smatramo da je ovo zaista koristan i kvalitetan projekat, koji osnažuje omladinski aktivizam i volonterizam u zajednici. Naša ustanova je uvijek podržavala omladinske projekte i sigurno je da ćemo to činiti i u narednom periodu.”

 

Share: