Obilježavanje 10.oktobra – Međunarodnog dana mentalnog zdravlja

Obilježavanje 10.oktobra – Međunarodnog dana mentalnog zdravlja

U proteklom periodu, JZU Dom zdravlja Tešanj je organizovala set aktivnosti s kojima je obilježila Međunarodni dan mentalnog zdravlja, a danas je organizovala posjetu svim korisnicima usluga, distribuciju letaka sa informacijama o značaju brige o mentalnom zdravlju svakog pojedinca, te je osigurala učešće predstavnika ustanove na regionalnoj konferenciji “Dostojanstvo u mentalnom zdravlju: psihološka prva pomoć za sve”.

Konferenciju su organizovala udruženja korisnika usluga mentalnog zdravlja u BIH,  uz pomoć i podršku “Asocijacije XY” Sarajevo, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a i Ambasade Švicarske u BiH. 

Njen cilj je podizanje svijesti o mentalnim poremećajima i njihovim uticajima na stanovništvo, predstavljanje dobre prakse i promoviranje korisničkih incijativa u oblasti mentalnog zdravlja. Glavni govornici na konferenciji su prof.dr. Norman Sartorius (Švicarska) i prof. dr. Paolo Serra (Italija), a predstavili su strategije zaštite mentalnog zdravlja, plan psihološke prve pomoći, te povezanost institucija i zajednice u procesu obezbjeđivanja mentalnog zdravlja. 

Na konferenciji prisustvuje veliki broj predstavnika institucija i udruženja koja rade na projektima mentalnog zdravlja, akademske zajednice i medija iz BiH, ali i okruženja. 

JZU Dom zdravlja Tešanj su predstavljali: prim.dr. Hidajet Mudrov (direktor ustanove) i mr.sci. Emina Turalić (psiholog u Centru za mentalno zdravlje JZU Dom zdravlja Tešanj). Oni su govorili o aktivnostima koje se sprovode  u ustanovi, ali i općini Tešanj. Ukazali su na najveće izazove i poteškoće s kojima se uposlenici susreću, ali i korisnici usluga Centra za mentalno zdravlje JZU Dom zdravlja Tešanj.

Share: