Dr. Doma Petrović održala predavanje u Domu zdravlja Tešanj

Dr. Doma Petrović održala predavanje u Domu zdravlja Tešanj

Dana 16.05.2017.godine (utorak), u sali JZU Dom zdravlja Tešanj, održano je predavanje “Značaj osteoporoze – veličina problema.” Predavanje je organizovano uz pomoć i podršku farmaceutske kompanije “Bosnalijek” d.d. Sarajevo, a prezentatorica teme je bila dr. Doma Petrović, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije.

Tokom izlaganja, dr. Petrović je naglasila da osteoporoza predstavlja zdravstveni problem, u kome dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, zbog čega  postaju lomljive. Kosti gube svoju tvrdoću zbog nedostatka gradivnih materija i postaju sunđeraste.

 Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, koja zavisi od različitih faktora: kao što su starost, pol i životne navike, a grade je soli kalcijuma (najviše kalcijum-hidroksiapatit).

 Što se tiče simptoma, oni mogu godinama ostati neprimjećeni.  Prvi znak osteoporoze često bude prelom kostiju. A jedan od simptoma je i bol u predjelu kičme, koja je glavni znak slabe koštanosti pršljenova. Godinama, to dovodi do jakog bola u donjem dijelu kičme i gubitka na visini. Prelomi u osteporozi nastaju veoma često, i to prilikom  normalnih aktivnosti. 

Nakon izlaganja, dr. Petrović se zahvalila svima na dolasku i pažnji, dok se direktor JZU Dom zdravlja Tešanj, prim.dr. Hidajet Mudrov zahvalio predstavnicima “Bosnalijeka” na kontinuiranoj podršci i saradnji.  

Share: