Alergološki dani u Tuzli

Alergološki dani u Tuzli

Dana 04.05.2018.godine (petak), u Tuzli, održan je 4. Simpozij – Alergološki dani, koji je okupio preko 150 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Organizator Simpozija je Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla, u saradnji sa Udruženjem respiratorne medicine i Ljekarska komora Tuzlanskog kantona.

Cilj Simpozija je prezentacija najnovijih istraživanja, razmjena iskustava, te integracija različitih pristupa i terapijskih procedura iz oblasti alergologije.

Naime, alergijske bolesti su u porastu u BiH i svijetu, a taj porast se posebno manifestuje u posljednih 60 godina. Svaki treći građanin svijeta danas boluje od jedne ili više alergijskih bolesti. Jedna od najraspostranjenijih bolesti je astma, zbog čega je poseban dio alergoloških dana zauzela prezentacija o ovoj bolesti, a na osnovu koje se nastojao obilježiti i Svjetski dan astme, koji se  obilježava svakog prvog utorka u maju.

Među učesnicima simpozija je bio i direktor JZU Dom zdravlja Tešanj, prim.dr. Hidajet Mudrov, koji tradicionalno prisustvuje istraživanjima iz oblasti alergologije, ističući da Simpozij u Tuzli predstavlja jedinstvenu priliku da se prezentiraju različita istraživanja, povežu stručnjaci iz ove oblasti, te razmjene iskustva i primjeri dobre prakse liječenja. Direktor se zahvalio organizatorima na izuzetnoj organizaciji, te se nada da će ova aktivnost poprimiti još veći karakter, te u narednim godinama, okupiti stručnjake iz cijelog regiona i svijeta.

Share: