Neophodnost reaktiviranja rada Centra za rani rast i razvoj u JZU Dom zdravlja Tešanj

Neophodnost reaktiviranja rada Centra za rani rast i razvoj u JZU Dom zdravlja Tešanj

Dana 16.01.2019. godine u kabinetu direktora JZU Dom zdravlja Tešanj održan je sastanak potencijalnih članova stručnog tima Centra za rani rast i razvoj djece u okviru službe za zdravstvenu zaštitu djece i omladine .
Sastanak je organizovao v.d. direktor Dujsić dr Amir spec.interne medicine koji je ukazao na neophodnost i potrebu reaktiviranja rada Centra za rani rast i razvoj djece u JZU Dom zdravlja Tešanj.
Sastanku su pored direktora prisustvovali Ahmić Mehić dr Aida spec pedijatar, mr.sci Turalić Emina dipl.psiholog, dr sci Kantić Ahmet dipl.defektolog, logoped i Zaimović Edita dipl fizioterapeut.
Učesnici sastanka su pozdravili inicijativu o formiranju regionalnog centra za rani rast i razvoj djece sa područja Zeničko dobojskog kantona, obzirom da je Naredbom o izmjenama i dopunama Naredbe o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBIH ( Sl.novine FBIH 58/18 ) u okviru zdravstvene zaštite predškolske djece obavezno osnivanje centra za rani rast i razvoj djece.
Tokom sastanka iznešena su mišljenja o radu Centra za rani rast i razvoj koji je egzistirao u Domu zdravlja Tešanj od 01.09.2014. godine do sredine 2016.godine , u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu djece i omladine . Uz podršku UNICEF-a , opremljene su prostorije centra, a u organizaciji specijalizirane nevladine organizacije „ Edukacija za sve -EDUS“ osoblje je prošlo kroz dodatne edukacije.
Osoblje je posjedovalo znanje i kompetencije u radu sa djecom , a zajedničkim aktivnostima i saradnjom osoblja Centra i roditelja, te kroz različite programe intervencije nastojalo se pomoći djetetu da razvije vještine u kojima zaostaje za svojim vršnjacima.
Na kraju sastanka donešeni su slijedeći zaključci :
– Potrebno je u što kraćem periodu izvršiti ponovno aktiviranje rada centra za rani rast i razvoj djece u JZU Dom zdravlja Tešanj .
– Obavijestiti ZZO ZDK o planiranim aktivnostima u cilju iznalaženja najprihvatljivijeg načina finansiranja rada Centra.
– Rad u lokalnoj zajednici podići na viši nivo, uvezati postojeće resurse na nivou lokalne zajednice
– Unaprijediti proces inkluzije radi postizanja punog potencijala svakog djeteta.
– Kontinuirano usavršavanje svih profesionalaca koji se bave unapređenjem ranog rasta i razvoja.

Share: